Programma - Ralph van Manen

Ralph start in 1993 zijn carrière als solo artiest en brengt in de jaren die volgen diverse live – en studio albums uit, afwisselend opgenomen in Nederland en Amerika en ingespeeld door zowel Nederlandse als Amerikaanse en Engelse musici. Samen met zijn eigen band treedt hij veelvuldig op diverse concertpodia en muziekevenementen.

Wanneer Ralph in 1999 de song ‘’Testify to Love’’ schrijft, maakt hij hier niet alleen een klapper mee voor zichzelf in binnen- en buitenland, maar neemt de in Amerika bekende formatie Avalon het nummer opnieuw op en scoort er een geweldige hit mee, waarmee hun album platina wordt. De song wordt tevens als soundtrack gebruikt voor de populaire Amerikaanse tv serie ‘’Angels on the wing’’.
Vanaf dat moment stijgt Ralph’s populariteit ook over de grote zeeën en wordt hij geregeld in Amerika als songwriter gevraagd. Ralph ontvangt in 1999 een Dove Award voor ‘’Testify to Love’’.

In 2001 gaf Ralph een opmerkelijke wending aan zijn muzikale loopbaan door na acht Engelstalige cd’s een Nederlandstalig album, getiteld ‘’Dichterbij’’ uit te brengen. In 2003 volgde het tweede Nederlandstalige album ‘’Steeds Meer’’. Beide albums werden opgenomen in zijn eigen studio in Veenendaal. Muzikanten als Luca Genta (fluit, cello), Jay-P Beijersbergen (elektrische en akoestische gitaar), Paddy van Rijswijk (basgitaar) en Ton Dijkman (drummer van Marco Borsato) verleenden hun medewerking aan beide albums. De albums werden zeer enthousiast ontvangen!

Als singer en ook songwriter schrijft Ralph door de jaren heen songs voor Nederlandse artiesten als Danny de Munck en Willeke Alberti, internationaal voor Pete Orta (UK), Jacky Valequez (USA) en Nina Aström (FIN). Eind 2004 neemt ‘’the one and only’’ Sir Cliff Richard Ralph’s song ‘’She’s all mine’’ op en brengt hij in december hiervan een single uit. Het internationale platenlabel Edel Records brengt vervolgens in 2005 voor Duitsland Cliff’s album ‘’For Life’’ uit, inclusief de song ‘’She’s all mine’’.

De start van 2005 staat in het teken van ‘’Wake up World’’ een prachtige song die Ralph schrijft naar aanleiding van de Tsunami in Azie. In 2 dagen tijd wordt de song samen met vele Nederlandse artiesten (w.o. Linda Wagenmakers) opgenomen en binnen enkele dagen uitgebracht. Meer dan 20.000 singles worden verkocht waarvan de totale opbrengst ten goede is gekomen aan de slachtoffers in Azië.

Na zijn laatste verzamelalbum ‘’More than a Song’’ (2003) en zijn kerstalbum ‘’Heart of Christmas’’ (2002), verschijnt binnenkort Ralph’s gloednieuwe (opnieuw) Engelstalige album ‘’Never say Never’’. ‘’ Mijn beste album tot nu toe en meer dan ooit met muziek die mij het beste aansluit bij mij persoonlijk en bij mijn muziekstijl’’, aldus Ralph. Om een klein idee van deze muziekstijl weer te geven kan het vergeleken worden met de muziek van Bryan Adams en Graig David.

Deze zomer is intensief gewerkt aan Ralph’s nieuwe album. Bruce Smit, een Engelsman die in Nederland woont en zijn sporen al ruim verdiend heeft door het schrijven van vele songs voor vele nationale en internationale bekendheden, schreef mee aan Ralph’s nieuwe album, nadat de twee begin dit jaar ook al samenwerkten aan ‘’Wake up world’’. Recentelijk won Glennis Grace het Nederlandse songfestival (2005) met een van de 7 songs die Bruce schreef voor het festival.

Ralph & band zijn op zaterdag 24 september a.s. te zien en te horen tijdens het Praise900 openlucht festival in het stadspark in Papendrecht, ter ere van het 900-jarig bestaan van de stad. Ralph & band, bestaande uit: Jay-P op electrische gitaar, Luca Genta (bas, cello), Rob Buis (piano) en Wilkin de Vlieger op drums en zijn backing vocalists Suzanne van der Velde en Irma Dam, zullen in Papendrecht de primeur leveren aan het publiek door een tipje van de sluier te lichten van Ralph’s nieuwe album ‘’Never say Never’’.

Meer informatie: www.ralphvanmanen.nl (Foto's: Arjan van Bruggen)

Terug naar Programma