Programma - André de Jager

Geboren in 1964 te Emmeloord alwaar hij in september 1973 (op 9-jarige leeftijd!) startte met het nemen van orgellessen bij Piet Weessies, organist van de Ned. Herv. Kerk te Emmeloord. Na verhuizing naar Papendrecht in de zomer van 1974 vervolgde hij in september 1974 zijn orgellessen bij mevrouw Ali 't Jong, organiste van de Grote Kerk te Papendrecht. Vanaf mei 1975 studeerde hij bij de organist Jan J. van den Berg in de Nieuwe Kerk te Delft, alwaar hij tot maart 1987 een groot deel van de orgelliteratuur gestudeerd heeft en een studie staatsexamen muziek gevolgd heeft.
Van maart 1987 tot september 1997 was André autodidactisch wat betreft repertoirestudie en van september 1997 tot en met november 2004 studeerde hij romantische, symfonische orgelliteratuur (vrnl. Vierne en Dupré) bij de organist Ben van Oosten in de Grote Kerk te Den Haag.
De kunst van het improviseren heeft hij gestudeerd van mei 1993 tot en met mei 1998 bij de organist Jan Bonefaas in de Grote Kerk te Gorinchem en van oktober 2003 tot en met juli 2006 studeerde hij improvisatie en literatuur bij de organiste Sophie-Véronique Cauchefer-Choplin in de Saint-Sulpice te Parijs.
In mei 1998 volgde André de Jager een masterclass interpretatie en registratie bij de Parijse organist Jean Guillou.

In 1979 en 1980 was André eerste prijswinnaar op het Nationale Orgelconcours te Elburg.
Sinds 1980 geeft André concerten in binnen- en buitenland (o.a. in Passau (D), op het grootste kerkorgel ter wereld), verleent hij zijn medewerking aan plaat-, CD-, radio-, TV- en DVD-opnamen, geeft orgel- en muziektheorielessen en componeert hij voor orgel, koor, solozang en instrumentale muziek. Ook is hij begeleider van een groot aantal koren in Nederland.

In het jaar 2001 herdacht André de Jager zijn 25-jarig organistenjubileum.
Als eerste werd hem op 3 maart 2001 een bijzonder concert aangeboden waarin een groot aantal koren meewerkten die ook op dat concert door André zelf begeleid werden (o.a. diverse koren o.l.v. Cor de Haan en Peter Overduin).
Direct daarna gaf Ben van Oosten (de leraar van André), als cadeau, een orgelconcert in de Bethlehemkerk te Papendrecht.
Op 1 september 2001 gaf André zelf een jubileum-orgelconcert op het grote Marcussen-orgel in de St. Laurenskerk te Rotterdam.

André is als organist en componist verbonden aan platenmaatschappij “De Bazuin” te Putten alwaar al diverse CD’s van zijn hand verschenen zijn (orgel, orkest, koor en instrumentaal).
Tevens is hij demonstrateur bij “Domus-orgels” Nederland.
André de Jager is hoofdorganist op het Blank-orgel (1976, II/P/23) in de “Bethlehemkerk” te Papendrecht.

Zijn voorliefde gaat uit naar de franse, romantische orgelliteratuur hetgeen wel blijkt uit het feit dat hij zich inzet voor het meer bekend worden van deze schitterende muziek. Veel organisten spelen alleen de meest bekende symphonien, maar André heeft ervoor gekozen om ze allemaal uit te voeren (dus ook de minder bekende, maar vaak minstens zo mooie!).
Zo heeft hij inmiddels alle acht sonates van Guilmant, alle tien symphonien van Widor, alle zes symphonien van Vierne alsmede de vier Suites van Vierne en de beide symphonien van Dupré uitgevoerd.
Geinspireerd door de franse componisten Guilmant, Widor, Vierne en Dupré heeft André als een van de weinige organist-componisten in Nederland inmiddels vijf symphonien voor orgel gecomponeerd.
De Duitse orgelmuziek wordt echter niet vergeten; naast veel Bach-werken heeft André in de afgelopen jaren van Max Reger o.a. alle zeven grote Koraalfantasien uitgevoerd; een niet geringe prestatie!
Daarnaast heeft hij in de jaren 2002 en 2004 twee zesdelige cantate’s in Barokstijl gecomponeerd (voor koor, solisten en orkestbegeleiding) welke inmiddels uitgevoerd zijn en op CD verschenen zijn en in 2006 een Requiem (voor koor en orgel).

In 1992 kwam zijn eerste solo-orgel CD uit, gespeeld op het Kam & van der Meulen-orgel (1859, III/P/51) van de Grote Kerk te Dordrecht.
In 1995 de tweede, gespeeld op het Eisenbarth-orgel (1987, II/P/32) van de St. Paul te Bocholt (D).
In 1997 de derde, gespeeld op het Eisenbarth-orgel (1997, III/P/39) van de St. Peter & Paul te Wiltz (L).
Hierop staan o.a. symphonie 1 en 2 van André de Jager.
In 2003 de vierde, gespeeld op het Eisenbarth-orgel (1997, III/P/39) van de St. Peter & Paul te Wiltz (L).
Deze CD bestaat geheel uit improvisaties.
In 2006 de vijfde orgelsolo (dubbel) CD met daarop alle 5 de Orgelsymphoniën van André de Jager.

Vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd André de Jager in april 2007 onderscheiden door de Société Académique d'éducation et d'encouragement "Arts, Sciences, Lettres" te Parijs.

Website van André de Jager: www.andredejager.nl

Terug