Programma - Higher Purpose

Eind juni 2004 speelde de jongeren-gospelband Fluxx haar laatste noten. Leda van Vliet en Jan-Willem Verweij hielden het voor gezien vanwege studieverplichtingen. Gerard Trouborst en de broers Rex en Quintin Wieringa bleven over en stonden voor de uitdaging een nieuwe band te formeren. Gelukkig lukte dit vrij snel.

Op een mooie zomerse donderdagavond, eind augustus 2004 kwam de band in nieuwe samenstelling voor het eerst bij elkaar in het oefenhonk, het gebouw van Lumina aan het Omlooppad in Gouda. Tim van Esch werd de leadzanger en Jan-Jaap Bakker nam de drums voor zijn rekening. Gerard bleef vrolijk gitaar spelen, Rex beroerde nog immer de toetsen en zong de tweede stem. Quintin tenslotte, bleef zich als bassist ontfermen over de lage noten. Alle bandleden hadden al ervaring met het spelen in bands en het spelen in kerkdiensten. Het klikte gelukkig gelijk, zowel muzikaal als persoonlijk. De band wilde Opwekking, worship, en covers van reguliere/christelijke artiesten op een eigen creatieve manier uitvoeren.

Vier weken later moesten er al drie optredens op rij gespeeld worden. Moordrecht had de primeur. Een kleine twintig man hoorde de nieuwe band voor het eerst spelen. Twee weken later wachtte een volle Pauluskerk, waar de band enthousiast werd ontvangen. Rond die tijd werd de naam HigherPurpose verzonnen door de bandleden. (Waar komt de naam vandaan?) De naam werd echter al snel afgekort tot HP, gewoon omdat dat lekkerder klonk.
Toch voelde de band dat er nog iets miste… Zou het geluid er met een zangeres erbij de band niet verrijken? Tabitha Kraaijeveld werd gevraagd om te komen zingen en gelukkig kwam ze langs. Tabitha voelde zich thuis en de band was blij met haar stem en persoon: Tabitha werd de leading vocal van de band.

Al toen HP nog Fluxx heette speelde de band in de jongerendiensten van de Goudse Hervormde gemeente van de Pauluskerk, zo’n vier keer per jaar. In de zomer van 2005 kwam daar een nieuwe uitdaging bij. Vanuit de organisatie van de PraiseAvond Gouda de vraag om ook daar als vaste band te gaan fungeren. De PraiseAvond werd op dat moment gesplitst in twee verschillende delen: een avond voor tieners en een voor ouder publiek. HP werd gevraagd om de TeenPraise eens in de zes weken te gaan begeleiden.

Een jaar later vond een wisseling van de wacht plaats. Bassist Quintin Wieringa verliet de band, omdat hij verhuisde naar Amsterdam. Zijn opvolger werd Ruben Trouborst: broer van Gerard en vanaf dat moment het jongste bandlid van HP. Een andere verandering voor HP was dat zanger Tim voortaan ook toetsen ging bespelen, zodat de band vanaf dat moment twee toetsenisten telde. Sindsdien speelt de band in de huidige bezetting

De band
De naam van de band is HigherPurpose, wordt meestal simpelweg afgekort als HP. De zes bandleden zijn nog relatief jong, maar muzikaal erg getalenteerd. Gouda is thuisbasis en daar speelt HP als vaste band in de jongerendienst van de Hervormde gemeente (www.jongerendienstgouda.nl) en ook zijn ze vaste band op de PraiseAvond Gouda (www.praiseavond.nl). Daarnaast is HP veelgevraagd als band voor diverse jeugddiensten en jeugdkerken door het hele land. HP heeft dus behoorlijk wat podiumervaring.

HP is geen standaard praisebandje. Allereerst vanwege hun stijl van spelen. Die is over het algemeen vrij stevig. HP houdt niet bepaald van zij-ige liedjes, maar rockt flink van de bühne. Daarnaast covert HP niet alleen, maar maakt ook eigen songs. Die songs zijn soms praise-achtige nummers, maar soms ook gewoon nummers over onderwerpen die hen bezig houden. Ondanks de jeugdige leeftijd van de bandleden zijn de songs behoorlijk volwassen en de HP leden hebben dan ook een stevige visie op het leven als christen. Muzikaal gezien zijn ze ervan overtuigd dat "spelen voor God" betekent dat ze tot het uiterste moeten gaan, alles moeten geven en geen genoegen moeten nemen met matige songs.

Website van Higher Purpose: www.higherpurpose.nl

Terug